Van deadline naar lifeline - Natuur een groeiruimte voor kinderen

We leven in een tijd waarin dynamiek hoog in het vaandel staat. We spoeden ons door de dag. Hoe zorgen we ervoor dat we deze deadlines ombuigen naar lifelines? Door natuur in te zetten in het onderwijs en de opvoeding.

Lees meer...
Artikelnummer: W30795

Van deadline naar lifeline - natuur een groeiruimte voor kinderen

We leven in een tijd waarin dynamiek hoog in het vaandel staat. We hebben flexplekken. We multitasken. We zijn hier en straks daar en altijd bereikbaar. We spoeden ons door de dag van deadline naar deadline. En van jongs af aan nemen we de kinderen mee. Leren lopen, leren lezen alles binnen de deadline; een gestelde norm voor kinderlijke ontwikkeling. We leven verder met verrassend veel aan ons hoofd. We zijn al vol voordat de dag begint; ook kinderen. Hoe dan je te openen voor leren en ontwikkelen; voor willen, kunnen en creëren?

In essentie is het onze huidige omgang met tijd en ruimte die maakt dat er aandacht is voor de betekenis en het belang van natuur voor de ontwikkeling van kinderen. Het beschrijven van deze relatie biedt een kans voor discussie in opvoeding en onderwijs over de deadlines die wij kinderen voortdurend stellen en het tegenwicht dat natuur kinderen hierin biedt. Een vanzelfsprekend gebruik van natuur als pedagogische ruimte in opvoeding en onderwijs maakt een ommezwaai mogelijk in het denken: van deadlines naar lifelines!

0 sterren op basis van 0 beoordelingen