HaagseZwam Growkit

Met de HaagseZwam Growkit kweek je heel gemakkelijk je eigen oesterzwammen. In de Growkit zitten een zakje broed (geënte sporen) op vogelzaad en een flyer met tips en trucs. Er dient alleen verse koffiedik te worden toegevoegd.

Lees meer...
€15,95
Incl. btw
+ -
In winkelwagen
Artikelnummer: W40332

HaagseZwam Growkit

Met de HaagseZwam Growkit kweek je heel gemakkelijk je eigen oesterzwammen. In de Growkit zitten een zakje broed (geënte sporen) op vogelzaad en een flyer met tips en trucs. Er dient alleen verse koffiedik te worden toegevoegd. Met de ontwikkeling van de Growkit wordt verspilling van koffiedik tegengegaan, want koffiedik is het ideale groeimiddel voor zwammen en paddenstoelen.

De emmer is gemaakt van gerecycled plastic, gerecycled papier en bio-inkt.

Tips om een succes van jouw Haagse Growkit te maken!

1. Laat de tape op de Growkit
2. Werk schoon: schone handen in een schone keuken, dat helpt.
3. Meng een klein laagje koffifiedik met het broed.
4. Gebruik vochtig koffifiedik, niet droog en niet nat, precies er tussenin. [Doe de test met een schone lepel: valt de koff e er van af en blijft een deel plakken? Dat is precies goed!]
5. Wacht tot de eerste witte laag er is voordat je nieuwe laag koffifiedik toevoegt.
6. Vul de bak laagje voor laagje tot bovenaan en zet die steeds weg op een koele plek.
7. Is ie vol? Wacht rustig tot de zwammetjes er - heel klein - uit komen.
8. Zet de bak dan in het licht - niet in de zon - en besproei de zwammetjes steeds goed met water. Na een paar dagen al kun je
oogsten en opeten. Nog een keer doen? Plak de gaatjes af met tape en prik er kleine gaatjes in. Zo hou je de verkeerde stoffen buiten je bak en komt er zuurstof in.

Tips om de Zwammen te bewaren:

1. Bewaar ze tussen de 4 en 7 graden (in de koelkast).
2. Gebruik een papieren zak of een theedoek. In plastic worden ze vochtig en lelijk.
3. Ze nemen gemakkelijk geurtjes op, hou ze uit de buurt van sterk ruikende groenten. Naast fruit verouderen ze snel.
4. Hoe verser hoe beter.
5. Schoonborstelen voor gebruik, misschien zit er een beetje koffiedik aan vast.
6. Voor gebruik: snijden kan, maar scheuren is beter (zo doen koks het).
7. Langer bewaren? Scheur ze en leg ze in olijfolie in de koelkast met wat peper en zout erover.

Help!?! Gaat het wel goed??

1. Heb je espresso/koffifiedik?
? maak de harde stukjes eerst klein.
2. Krijg je groene sporen in je bak en geen witte?
? schep de groene er uit!
3. Heb je een laagje vocht in je bak?
? laat het vocht er goed uit lopen!
4. Wordt het koffiedik helemaal niet wit?
? haal er wat koffiedik uit en zet de bak 1 nachtje in de koelkast.
5. Lukt het nog niet?
? mail ons zodat wij mij kunnen denken.
6. Let op: de gaatjes moeten altijd zijn voorzien van een tape!
Prik er wat gaatjes in als je schilders-tape gebruikt.
7. Al 2 keer zwammetjes geoogst? Haal 2/3 uit de bak en voeg vers vochtig koffi edik er bij. Laagje voor laagje. Vergeet de tape niet!
8. Teveel koffiedik in huis? Bestel er nog een bak bij!
Zo simpel is het om je eigen koffiedik op te ruimen!

Kleine suggesties voor het opeten van je HaagseZwammen

1. Scheuren, bakken in olie, uitje en eitje(s) er bij: de allerlekkerste omelet!
2. De mooiste zwamsoep: zwammen, ui, prei en knofl ook bakken, voeg bouillon toe, kookroom en pureer alles. Maak het af met kruiden,
bijvoorbeeld dragon.
3. Oesterzwammen en champignons bakken en combineren met knoflook, tomaatjes, peterselie/basilicum en pasta: een vegetarische zwampasta.
4. Alternatieve zwamtapenade? Scheur de zwammen, leg ze op een bakplaat, besprenkel met olijfolie: 180 graden 10 minuten in de
oven. Pureer de zwammen, voeg peper en zout toe, met truffelolie wordt het helemaal feest.
5. Een vegetarische zwampaté? Bak paddenstoelen met ui, knoflook en rozemarijn en gesnipperde wortelen. Hak cashewnoten fijn,
meng het geheel met eieren en kaas door elkaar. Stort het in een ovenvaste schaal en bak het in de oven op 175 graden in 45 minuten gaar.

Eetsmakelijk!

0 sterren gebaseerd op 0 beoordelingen