Green Mental Health

Green Mental Health gaat over de groene kansen in de ggz en het sociale domein. Dit boek is voor mensen in de ggz, voor gemeenten, natuurorganisaties en groenliefhebbers.

Lees meer...
Artikelnummer: W30787

Green Mental Health

Bijna iedereen weet wel dat natuur goed is voor je mentale gezondheid, natuur biedt rust, ontspanning, inspiratie. Toch weten maar weinig mensen dat er duizenden onderzoeken zijn die aantonen dat natuur ook echt kan helpen psychische problemen te voorkomen of te verhelpen. Zeker bij professionals in de mentale gezondheidszorg is dit nog niet bekend. Er zijn meer dan 33000 mensen werkzaam in de geestelijke gezondheidszorg en dan tellen we het sociaal domein niet eens mee.

Natuur wordt gezien als iets voor in je vrije tijd, iets erbij. Hoog tijd om daar verandering in te brengen en iedereen bewust te maken van de kansen van natuur als bron voor mentale gezondheid. Samen met lector Koen Westen, Jolanda Maas, Frits Bovenberg en vele groene voorlopers hebben we de pen opgepakt en het boek GreenMentalHealth geschreven. Jan Terlouw schreef het voorwoord.

Waar gaat het boek over? 

Het boek staat boordevol onderzoek, inspiratievoorbeelden, maar is ook gevuld met praktische informatie en implementaties tips. We hopen dat iedereen die dit boek leest inziet hoe krachtig de natuur is en letterlijk met andere ogen naar natuur en mentale gezondheid gaat kijken. Bovenal hopen we als IVN dat dit boek een beweging in gang zet waarbij heel veel mensen natuur weer in hun hart sluiten zelf in actie komen om beter voor de natuur te zorgen.

Tot slot zien we samen natuur aanleggen of samen de natuur ingaan als een manier om mensen met mentale problemen, professionals, buurten en vrijwilligers weer met elkaar te verbinden. En als tijdens die ontmoeting of door het lezen van dit boek mensen besluiten lid te worden van IVN of een andere natuurorganisatie dan zou dat natuurlijk een mooie bijvangst zijn.

Over de auteurs

Jolanda Maas leidt als assistent professor bij de sectie Klinische psychologie aan de VU een onderzoeksgroep waarin in verschillende settingen (o.a. in de woon-, werk-, school en zorgomgeving) onderzoek gedaan wordt naar de helende werking van natuur.

Koen Westen is vicevoorzitter van het CCAF, werkt voor het lectoraat Zorg rond het Levenseinde en is docent aan de Academie voor Gezondheidszorg van Avans Hogeschool

Renske Visscher was 17 jaar werkzaam in de geestelijke gezondheidzorg, is regiodirecteur Zuid bij IVN en landelijk portefeuillehouder natuur en gezondheid.

Frits Bovenberg is jarenlang werkzaam geweest in de geestelijke gezondheidszorg en heeft inmiddels vele bewegingen, waaronder de Herstel beweging in Nederland op gang gebracht. Hij heeft de stichting GreenMentalHealth opgericht.

De royalties van Renske Visscher van IVN komen volledig ten goede aan IVN en zullen worden gebruikt om activiteiten van vrijwilligers te ondersteunen

0 sterren op basis van 0 beoordelingen